Diyabet Nedir?

Çağın hastalıkları arasında en ön sıralarda yer alan diyabet (şeker hastalığı) ölümcül bir çok hastalığın oluşumunda birinci sırada rol oynayan ve dünyanın her yerinde çok yaygın olarak görülen bir hastalık türüdür. Sağlıklı bir bireyde açlık kan glukoz düzeyi 70-100 mg/dl arasında olmalıdır. Bu değer üstüne çıkması genellikle şeker hastalığını işaret eder. Hastalığın nedeni insülin hormonunun üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç olmaması ya da dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesidir.

Bir çok farklı çeşidi bulunan diyabet hastalığının en yaygın görülen ve ve genellikle 35-40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkan türü tip-2 diyabettir. Bir diğer adı insülin direnci olan tip-2 diyabettir. Pankreasta insülin üretimi yeterli olduğu halde hücrelerde insülin hormonu algılayan reseptörlerin çalışmaması nedeni ile bu hormona karşı duyarsızlık gelişir. Bu durumda kan şekeri insülin tarafından dokulara taşınmaz ve kan glukoz düzeyi normalin üstüne çıkar. Bu durum ağız kuruması, kilo kaybı, çok su içme ve çok yemek yeme. şeklinde belirtiler ile kendini gösterir.

Diyabet (Şeker Hastalığının) Belirtileri Nelerdir?

Bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yemek, doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği de sıralanabilir. Bunların harici kişilerde görülebilecek diğer diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Halsizlik ve yorgunluk hissi.
  • Hızlı ve istemsiz kilo kaybı.
  • Bulanık görme.
  • Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma.
  • Yaraların normalden daha hızlı gelişmesi.
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı.
  • Ağızda aseton benzeri koku oluşumu.

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedenleri Nelerdir?

Şeker hastalığı nedenleri genetik ve çevresel nedenlerin birlikte rol aldığı bir hastalıktır. Tip-1 diyabette yüksek oranda genetik faktörler rol oynamakla birlikte kan şekeri düzenlemesinde görev alan insülin hormonunun üretimi yapan pankreas organına zarar veren virüsler ve vücut savunma sisteminin çalışmasındaki aksaklıklarda hastalığa sebep olan etmenler arasındadır. Tip-2 diyabet nedenleri arasında şunlarda vardır;

  • Obezik (Aşırı Kilo)
  • Ebeveynlerde diyabet öyküsünün bulunması
  • İleri yaş
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Stres
  • Gebelik sırasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek ağırlıkta bebek dünyaya getirme

Diyabet (Şeker Hastalığı) Çeşitleri Nelerdir?

Tip-1 Diyabet (İnsüline Bağımlı Diyabet)

Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan, pankreasta insülin üretiminin yetersiz olması veya hiç olmamasından kaynaklı ve dışarıdan insülin alımına zorunlu olduğu diyabet hastalığıdır.

Tip-2 Diyabet

Hücrelerin kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucunda görülen diyabet hastalığıdır.

Latent Autoimmune Diyabet

İleri yaşlarda görülen, otoimmün (bağışıklık sisteminede çalışma bozukluğu sebebiyle vücudun kendi kendine zarar vermesi) kaynaklı tip-1 diyabet benzeri insüline bağımlı diyabet hastalığı türü.

Maturity Onset Diyabet

Erken yaşta görülen tip-2 diyabet benzeri diyabet hastalığı türü.

Gestasyonel Diyabet

Gebelik sırasında gelişen diyabet hastalığı türü


Yukarıda belirtilen diyabet türleri haricinde halk arasında gizli şeker hastalığı olarak adlandırılan ae-diyabet dönemi, Tip-2 diyabet oluşumunun öncesinde kan şekerinin diyabet tanısını koymak için yeterli yükseklikte seyretmeden hafif bir yükseklik eğiliminde olduğu, doğru tedavi ve diyet ile birlikte diyabet oluşumunun önüne gecilebileceği veya yavaşlatılabileceği döneme verilen addır. Şeker hastalığının en çok görülen iki çeşidi tip-1 ve tip-2 diyabettir.

Diyabet Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığın türüne göre farklılık gösterebilir. İnsülin tedavisi ile beslenmeye de dikkat edilmelidir. Hastanın diyeti doktor tarafından önerilen insülin dozu ve planına göre diyetisyen tarafından planlanır. uygulanan diyabet programı ile hastalığın seyiri dengelenmektedir.