Gaita Tahlili Nasıl Yapılır?

Vücutta oluşan pek çok bozukluk için tanı koymada tercih edilen tahlil yöntemlerinden biridir. Diğer tahliller gibi doğruluk oranı oldukça yüksek olan gaita testi, genellikle oldukça güvenilir ve kesin sonuçlar verir. Testin yapım şeklini ve tüm aşamalarını bilen bir kişi ya da doktor yardımı ile hastadan gaita tahlili alınır. Hastadan gaita tahlili alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Gaitanın herhangi bir su yada idrar ile karışmaması çok önemlidir bu nedenle tuvalet kağıdı ya da karton gaitanın saflığını koruması sağlanmalıdır. Toplanan numuneler, laboratuvarlardan verilmiş olan kaba konulur: Bu sayede steril ve temiz bir kaba alınan gaita teste hazır olur.

Gaita (Dışkı) Testi Neden Yapılır?

Gaita testi, çeşitli sağlık sorunları için istenen tahliller arasında yer alır. Gaita testi, genellikle şu hastalıkların tespiti için istenir;

  • Bağırsak enfeksiyonları
  • Kolon kanserinin teşhisi
  • Parazit üreyip üremediği
  • Sindirim sistemi sıkıntıları
  • Dışkıda kan ve iltihap içeren hücrelerin olup olmadığının tespit edilmesi
  • İshal, kabızlık ya da dışkıda tespit edilen çeşitli sorunlara ilişkin problemlerin ortaya çıkarılması

TİT (Tam İdrar Testi) Nedir?

Adından da anlaşıldığı gibi TİT, bir idrar tahlilidir. Basit bir işlemdir ancak pek çok hastalığın ve rahatsızlığın varlığı, seyri ve mevcut durumu hakkında bilgi verir. Bu testte, idrarda bulunan maddelerin yoğunluğuna, idrarda olması ya da olmaması gereken maddelerin varlığına ilişkin incelemeler yapılır. Yaygın kullanılır, uzmanlar tarafından en çok istem alan uygulamalardan biridir. Non-invaziv bir yöntemdir.

Tam İdrar Testinde Nelere Bakılır?

Tam idrar testinde yer alan parametreler; dansite, Ph, Billirubin, eritroist, glukoz, renk, berraklık, lökosit esteraz, keton, nitrit, protein, ürobilinojen bakteridir. Bu parametrelerin her biri gösterdiği değere göre bireyin sağlıklı olduğunu ya da olumsuz durumların olduğuna dair yönlendirme yapar.

Tam İdrar Testi Analizi

Tam idrar testi analizi biyokimya uzmanları tarafından yapılır. İdrar analizi;

  • Çıplak gözle
  • Dipstick ile
  • Otoanalizatör ile
  • Mikroskop ile

incelenir.

Sıkça sorulan sorular

Tam idrar testi için gerekli örnek nedir?

Tam idrar testi için gerekli örnek, 50-100 ml arasıdır. Sabah ilk idrar, örnek için oldukça değerlidir. Ancak duruma göre günün her saatinde idrar istenebilir. Özel olarak istenen zaman dilimleri olabilir. Örneğin, glukoz değeri incelenecekse yemek sonrası idrar istenebilir. Protein varlığına bakılacaksa sabah ilk idrar uygun görülmektedir.

Tam idrar analizi için idrar örneği nasıl toplanmalıdır?

Temiz, tek kullanımlık kaplarda orta akım olarak toplanmalıdır ve ağzı kapalı olarak laboratuvara gönderilmelidir. Orta akım idrar; idrarın ilk üçte birinin boşaltılması, orta üçte birlik kısmının örneğe alınması ve son üçte birlik kısmın tekrar boşaltılması demektir.

Tam idrar testi için ön hazırlık gerekir mi?

TİT vermek için ön hazırlığa gerek yoktur.

Tam idrar testi ne zaman ister

•Hastanın şikayetine göre tam idrar testi istenebilir
•Bunun yanında gebelik teşhisi için de idrar testi önemlidir ancak gebelik testi TİT’ten tamamen farklı bir testtir.
•Ayrıca planlı cerrahi öncesi de TİT istenebilir. Hastada karın ağrısı, yan ağrısı, ağrılı veya sık idrara çıkma, idrarda kan görülmesi, idrar yapamama, sürekli sıkışıklık hissi gibi şikayetlerde idrar testi önemli bir belirteç olmaktadır.
•Ayrıca sağlığımız ile ilgili pek çok ipucu verdiğinden dolayı check-up taramalarında da uygulanan bir testtir.

Özet olarak idrar analizinde neler test edilir=

Böbrekler kandaki metabolik ara ürünlerini ve atıkları filtrelemektedir. Vücuttaki su miktarını düzenlemekte ve vücudun yeniden kullanabileceği elektrolit ve proteinlerin korunmasına yardımcı olmaktadır.
Gerekli olmayan maddeler, böbreklerden atılıp mesaneye gelir ve üretradan geçerek vücudun dışına atılır. Genellikle sarı renkte ya da açık duru renklidir.
Fakat rengi, miktarı, konsantrasyonu ve içeriği çeşitli bileşenler nedeniyle değişikliğe uğrayabilir.
Pek çok hastalık erken dönemde idrardaki anormal madde ölçümleriyle teşhis edilebilir. Anormallikler idrarda glukoz, bilirubin, protein, kristaller, lökosit ve bakteri gibi bileşenlerin anlamlı derecede artışı ile meydana gelir. Bunların oluşma nedenleri şunlardır:
•Böbrek hastalıklarında böbreğin filtreleme gücü azalır.
•Kanda artmış miktarda madde vardır ve vücut bunları idrar ile boşaltmak ister
•Enfeksiyon hallerinde bakteri oluşur