Kan Tahlili Nedir? Nasıl Yapılır?

Hastadan alınan bir miktar kanın laboratuvarda analiz edilmesi işlemine kan tahlili denir. Doktorunuzun ,hastalığınıza tam olarak teşhis koyması için yardımcı destek amaçlı başvurduğu tıp tahlilidir. Kan tahlili ile bir çok hastalığın nedeni anlaşılabilir ve hastalığa tam olarak tanı konulabilir.Kan tahlili ve diğer tıbbi tahlillerin hemen hepsi hastalıklara tanı konulması için yapılır.

Kan Tahlili Çeşitleri Nedir ?

Hemogram; kan sayımı ölçmek için yapılan kan tahlilidir. Çok küçük bir miktarda kan incelenerek sonuç bildirilir. Çıkan sonuç sonrasında kansızlık olup olmadığı, ne çeşit bir kansızlık olduğunu, vücudun aşırı kan yapma durumu, iltihabın varlığı, kemik iliği hastalıkları, pıhtılaşma ve lösemi gibi pek çok hastalık ile ilgili bilgiler elde edilebilir.

Sedimantasyon: Kanın çökme hızını, mikrobik durumları, romatizmal hastalıkları, kan hastalıkları ve bazı kanser hastalıklarında yüksek çıkar. Ama aşırı kan yapımında ise düşük çıkar.

Kolesterol, şeker, karaciğer fonksiyonları, gut hastalığı ve daha pek çok hastalık kan tahlili ile tespit edilebilir.

Kan Tahlili Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?

 Yapılan kan tahliline göre referans aralığı değişiklik gösterir. Her hastalığı belirlemek için farklı bir kan testi yapılması gerekir. Hemogram sonuç referans aralığı ise;

WBC 10.06 3.0 – 12.0

NE 76.8 35 – 80

RBC 3.8 3,2 – 6

HGB 11 10 – 18