Kilo Alma Diyeti Ne İçin Yapılır?
Pek çok kişi fazla kilolarından muzdaripken, ideal kilosunda olmayan ve kilo alamayan insanlar için de büyük bir sorundur. Nedenler arasında genetik faktörler ilk sırada yer alırken, yanlış beslenme sonucunda da bazı kişilerde zayıflık hastalığı gelişebiliyor. Aynı zamanda tiroid sorunları, şeker, hızlı çalışan metabolizma ve antidepresan ilaçları da aşırı zayıflığa neden olmaktadır. Kilo almak için nasıl bir diyet uygulanmalı ve hangi besinler tüketilmeli detaylarıyla derledik.
Kemik erimesi, kalp ritminde problemler, organlarda hasar, adet düzensizlikleri, saçlarda dökülme ve tırnaklarda kırılma gibi hastalıklara zemin hazırlayan zayıflık, uygun bir diyet listesi ve yeni bir yaşam tarzıyla iyileştirilmesi mümkün olan bir durumdur.

Kilo Alma Diyeti Nasıl Yapılır?
Vücut kitle indeksinin 18,5’ten düşük olduğu durumlar zayıflık olarak kabul ediliyor. Bağışıklık sistemini zayıflatan ve depresyon eğilimi oluşturan bu durum için kilo alma diyeti önerilir
Vücut Kitle İndeksi Sınıflandırma
- 18.5 ve altı düşük kilolu
- 18.5-24.9 normal kilolu
- 25-29.9 fazla kilolu
- 30-40 obez
- 40 ve üstü aşırı obez
Vücut Kitle İndeksi Hesaplama Formülü
Vücut Kitle İndeksi (VKİ) = Vücut Ağırlığı (kg.) / Boy uzunluğunun karesi (m2.)
Harcadığım Kalorileri Nasıl Geri Kazanırım?
Sağlıklı bir biçimde kilo alabilmek için kalori alımının artırması gerekir. Başka bir deyişle vücudun ihtiyaç duyduğu kalorileri ikiye katlamak gerekir. Gerçekten kilo almak istiyorsanız, her gün yaktığınızdan daha fazla kalori tüketmelisiniz. Ancak hızlı kilo almak sağlıklı olmayacaktır. Bunu yapmak için, yalnızca günde maksimum 300.500 ekstra kalori hedeflemeniz gerekir.
Yüksek Miktarda Protein Tüketin
Protein, sağlıklı beslenme ve kilo alımı için temel bir besin kaynağıdır. Araştırmaya göre, aşırı beslenme dönemlerinde protein açısından zengin yiyecekler, fazladan kalorinin neredeyse yarısının kasa dönüşeceğini gösteriyor. Kilo almak isteyenler, vücut ağırlığının kilogramı başına 1.52 gram protein tüketmelidir. Protein açısından zengin besinler; Kırmızı et, balık, yumurta, baklagiller, fındık sütü ve yoğurt gibi süt ürünleri örnekleri
Enerji Veren Gıdalar ile Beslenin
Kuru meyveler: Kuru kayısı, üzüm, hurma
Kuru yemiş: Ceviz, fıstık, fındık, badem
Yağlar: Organik avokado yağı, zeytinyağı
Yağlı süt ürünleri: Tam yağlı yoğurt, beyaz peynir, tam yağlı süt
Tahıllar: Esmer pirinç ve yulaf gibi tam tahıllar
Et: Kırmızı et, balık ve tavuk,
Atıştırmalıklar: Bitter çikolata, fıstık ezmesiEgzersiz Yapın
Egzersiz, özellikle kuvvet antrenmanı, kas geliştirmeye yardımcı olur ve kilo alımını destekler. İştahınızı artırmak için egzersiz yapmanız da önemlidir. Hem kardiyo hem de kuvvet antrenmanı yapmaya çalışın, ancak bu aktiviteleri yapmadan önce herhangi bir sağlık veya kemik probleminiz olmadığından emin olun.